Vaderschap en onzekerheid

Hoe ga je om met gevoelens van onzekerheid als jonge vader? Dit is een thema dat regelmatig terugkomt in het Vadercafé. In de blogreeks ‘Wat er op tafel ligt in het Vadercafé’ vertelt één van de begeleiders van het Vadercafé over zijn ervaring met dit thema.

ZELF UITZOEKEN

Ik weet nog goed hoe ik me als kersverse vader onzeker kon voelen. In die tijd, 2010, was er bar weinig te vinden aan informatie voor vaders, en bij mijn eigen vader klopte ik niet aan voor advies. Ik had weinig vaders in mijn vriendenkring, en bij de vaders die ik kende ging ik ook niet informeren. Ik probeerde het heel ‘mannelijk’ zelf uit te zoeken.

HELE KLUS

Wat in mijn geval ook meespeelde was de situatie waarin ik vader werd. De aanstaande moeder van mijn zoon en ik waren uit elkaar gegaan vlak nadat ze zwanger was geworden. Hoe met haar om te gaan terwijl we uit elkaar waren was al een klus in zichzelf. Wel gaf ze me boekentips en artikelen over het ouderschap die aansloten op mijn visie van opvoeden. Daarin zaten we op dezelfde lijn.

Gebrek aan ervaring

De gevoelens van onzekerheid kwamen bij mij vanuit een gebrek aan ervaring, gebrek aan informatie voor aanstaande vaders, gedachtes of ik wel een goede vader kan zijn, schaamte over de situatie waarin ik vader werd, en de angst om het verkeerd te doen in de ogen van de moeder. Nu had ik zelf aardig wat trainingen gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en wist ik dat gevoelens geen goede raadgevers zijn. Tijd dus om me niet door onzekerheid te laten leiden.

Praten

Wat mij geholpen heeft zijn verschillende dingen. Eén ervan was door erover te praten met andere vaders. Ik leerde nieuwe vaders kennen met wie ik hierover kon praten. Dat gaf me veel lucht door het eens uit te spreken, te horen dat zij het herkennen, en door te horen hoe zij de dingen als vader doen. Dit soort gesprekken met andere vaders was inspiratie voor het opzetten van het Vadercafé.

Dichtbij dragen

Wat mij ook geholpen heeft is om de tijd die ik met mijn pasgeboren zoon had zo te benutten dat ik meehielp met de verzorging om me te bekwamen in de taken als luiers verschonen, flesje geven, badje doen. En buiten die taken om dat ik met hem speelde, voor zover je met een baby kan spelen, of dat ik ging wandelen met hem in een draagzak. Dat laatste was misschien wel het belangrijkste. Ik heb vele uren met hem gewandeld op deze manier. Vaak sliep hij dan ook. Ik kon niet anders dan met mijn volle aandacht bij hem zijn, en daardoor groeide de band tussen hem en mij. Door deze sterker wordende band verdwenen mijn gevoelens van onzekerheid als sneeuw voor de zon.

Herkenbaar?

Herken jij het om je als vader onzeker te voelen over het vaderschap? Nog even los van de leeftijd van je kind(eren). En hoe ga jij daarmee om? Wat heb jij daarin ontdekt? Laat het ons weten met een reactie onderaan dit blog. Of deel jouw ervaring daarmee in het Vadercafé. Kijk hiernaast/hieronder voor een overzicht van de aankomende Vadercafés.

Dit blog is geschreven door Patrick Timmermans, oprichter van het Vadercafé en begeleider van het Vadercafé Amersfoort en Haaglanden.

Plaats een reactie

Recente blogs

Vadercafé agenda

Vadercafé Utrecht

19 oktober 2022

Vadercafé Nijmegen

25 oktober 2022

Vadercafé Nijmegen

22 november 2022

Vadercafé Utrecht

23 november 2022