Over ons

NIEUWS: HET VADERCAFÉ STOPT PER DECEMBER 2022. MEER HIEROVER HIER OP DE WEBSITE VAN DE OPRICHTER.

Het Vadercafé is een bijzondere avond waarbij vaders in een vertrouwelijke en ontspannen setting met elkaar in gesprek gaan over vaderschap in de breedste zin van het woord. Om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en – waar nodig – om elkaar te ondersteunen. Het Vadercafé is er voor iedere fase in je vaderschap en alle vaders zijn welkom! 

Wat is het Vadercafé?

"Na mijn eerste bezoek aan het Vadercafé twijfelde ik niet mij aan te melden om de volgende bij te wonen. De prettige, open en begripvolle sfeer tijdens het bespreken van uiteenlopende onderwerpen maakt hulpvragen stellen erg laagdrempelig. Ook zonder specifieke hulpvragen kan een Vadercafé bijdragen aan een verbreding van je visie als vader"

Stefan, vader van een dochter.

Stichting Vadercafé handelt vanuit de volgende missie en visie

Missie:

Het Vadercafé wil de wereld mooier maken door het belang van betrokken vaderschap te stimuleren en te bevorderen. Omdat een aanwezige en betrokken vader een positieve invloed heeft op kind, gezin en maatschappij. Stichting Vadercafé draagt bij aan de bewustwording rondom invulling van die belangrijke vaderrol. Dat doen we op onze eigen, unieke manier. Van vaders, voor vaders, met vaders.

Visie:

Het Vadercafé levert een waardevolle bijdrage aan de kwaliteit en de bewustwording rondom het vaderschap door vaders te helpen om steviger in hun vaderschap te gaan staan. Dit door een vertrouwelijke omgeving te creëren waar vaders met elkaar in gesprek gaan en te reflecteren op hun eigen vaderschap. Tijdens de bijeenkomsten staan waarden als broederschap, eerlijkheid en kwetsbaarheid centraal.

Bestuur Vadercafé

Patrick Timmermans

Patrick Timmermans

Vice-voorzitter & secretaris
Foto Frank

Frank Roelen

Voorzitter & penningmeester

Geschiedenis

Het Vadercafé is een initiatief van vadercoach Patrick Timmermans, bekend van zijn werkzaamheden met Vader Visie. Tijdens zijn vele gesprekken met vaders kreeg Patrick met grote regelmaat de vraag: hoe gaan andere vaders hiermee om? Ook in zijn eigen vaderschap merkte hij hoe fijn het was om met andere vaders in gesprek te gaan, ervaringen uit te wisselen, elkaar te ondersteunen en van elkaar te leren. Dit leidde in 2016 tot de start van het allereerste Vadercafé in Amsterdam.

Het Vadercafé kreeg al snel landelijke bekendheid dankzij artikelen in dagblad Trouw, het Parool en Ouders van Nu, en een prominente rol in aflevering drie van de goed ontvangen documentaireserie de Roze Dolk.

Met het groeien van die bekendheid kwam ook de vraag of het Vadercafé ook op andere plaatsen in het land kon worden gegeven,

waarbij het veelal vaders zelf waren die aangaven een Vadercafé te willen starten.

Na enkele jaren van gestage groei is 2021 het jaar geworden om dit initiatief landelijk uit te rollen. Met een scherpe visie op vaderschap heeft Stichting Vadercafé een helder doel voor ogen: vanaf 2025 een Vadercafé bij iedereen in de buurt. Dat het straks tijd de gewoonste zaak van de wereld is om naar een Vadercafé te gaan en te praten over het vaderschap.

De behoefte aan deze plekken is misschien wel groter dan ooit. Daarom is het Vadercafé er voor jou. Het team van Stichting Vadercafé is er klaar voor!

Kijk nu in de agenda wanneer er een Vadercafé bij jou in de buurt is. 

VADERCAFÉ Begeleiders:

Vanuit Stichting Vadercafé zijn er verschillende vaders- en trainers die een Vadercafé in hun eigen regio begeleiden. Benieuwd naar waar zoal Vadercafés worden georganiseerd? Hieronder vind je een overzicht van de huidige plaatsen en begeleiders.

Patrick Timmermans
Amersfoort

Sander Gravemaker
Amsterdam

Christian Marsman
Harderwijk

Wouter Massier
Harderwijk

Ronald Smout
't Gooi

Jurn Glazenburg
Maastricht

René Albers
Den Bosch

Luit Afman
Utrecht

Hugo den Bieman
Utrecht

“Ik voel mij welkom en op mijn plek in het vadercafé. In open gesprekken een eerlijke intervisie over het vaderschap. Over vragen en emoties die je als vader hebt. De gesprekken bieden bevestiging en inspiratie. Precies wat ik zocht.”

Marc, gescheiden vader van een zoon en een dochter