Boos op mijn zoon

Hoe ga je om met boosheid richting je kind(eren)? Dit is een thema dat regelmatig terugkomt in het Vadercafé. In de blogreeks ‘Wat er op tafel ligt in het Vadercafé’ vertelt één van de begeleiders van het Vadercafé over zijn ervaring met dit thema.

Schommelen

Mijn zoon was samen met een vriendje aan het schommelen. Ik denk dat hij toen een jaar of zes was. Ik stond erbij en voelde al het beroep dat op mij gedaan ging worden. Ik moest mijn zoon duwen op de schommel omdat hij dat zelf niet kon. Zijn vriendje en leeftijdsgenootje schommelde uit zichzelf. En ik, ik begon me te irriteren aan mijn zoon.

Irritatie

Elke keer dat ik hem moest duwen, en opnieuw uitlegde hoe hij zelf kon schommelen door zijn eigen benen te bewegen,  groeide de irritatie. En intussen zag ik zijn vriendje heel zelfstandig naast hem schommelen. Ik wilde dat mijn zoon ook die zelfstandigheid had en begon me zelfs te schamen voor hem.

Pijn doen

Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. Op de zoveelste vraag of ik hem wilde duwen gaf ik hem een veel te harde duw vanuit mijn frustratie. Ik gaf zoveel kracht dat hij van de schommel vloog en keihard op de grond viel. Mijn zoon schrok en liep boos en verdrietig weg. En ik schrok ook van wat ik had aangericht.

Angst

Gelijk liep ik hem achterna en zei dat ik snap dat hij boos is. Ik vertelde hem ook dat het me speet. Mijn woorden kwamen niet aan. Hij was overstuur, en ik zat zelf ook nog in de emotie. Dit keer niet boosheid, maar vooral angst dat ik hiermee onze relatie kapot had gemaakt. Dat dit de druppel voor hem was. Ik reageerde weleens vaker fel op hem, maar hem pijn doen was nieuw.

De druppel

Voor mij was deze situatie de druppel om aan de slag te gaan met mijn boosheid. Ik wist dat de manier hoe ik op mijn zoon reageerde niks met hem te maken had. Tijd dus om te gaan werken aan mijn boosheid. Ik heb daarvoor hulp gezocht van een coach die hierin gespecialiseerd was. Met deze coach heb ik mijn eigen boosheid leren kennen, opgebouwde boosheid door de jaren heen ontladen, geleerd te luisteren naar de boodschap onder de boosheid, en geleerd om boosheid constructief in te zetten.

Sorry zeggen

Sinds dit voorval is er iets verschoven waardoor ik meer vanuit helderheid kan reageren in plaats vanuit de emotie. Het blijft wel een dingetje, en op dagen dat ik mijn draagkracht minder is kan ik nog steeds fel reageren. Wat ik dan doe is dat ik sorry zeg voor de manier waarop ik reageerde, en dat vanuit een plek van meer rust.

Herkenbaar?

Herken jij het om als vader geïrriteerd, gefrustreerd of te fel op je kind te reageren? En hoe ga jij daarmee om? Wat heb jij daarin ontdekt? Laat het ons weten met een reactie onderaan dit blog. Of deel jouw ervaring daarmee in het Vadercafé. Kijk hiernaast/hieronder voor een overzicht van de aankomende Vadercafés.

Dit blog is geschreven door Patrick Timmermans, oprichter van het Vadercafé en begeleider van het Vadercafé Amersfoort en Haaglanden.

Plaats een reactie

Recente blogs

Vadercafé agenda

Vadercafé Utrecht

19 oktober 2022

Vadercafé Nijmegen

25 oktober 2022

Vadercafé Nijmegen

22 november 2022

Vadercafé Utrecht

23 november 2022