Ronald Smout

Ronald Smout is de begeleider van het Vadercafé ‘t Gooi.
Hieronder stelt hij zich kort voor:

Hoe ziet jouw vaderschap er concreet uit?

Mijn vaderschap is dat ik vader ben van 2 dochters van 30 en 27. Sinds 2005 gescheiden van hun moeder. Onze oudste dochter heeft een zoon van 12 en een dochter van een half jaar. Sinds 2012 heb ik geen contact meer met mijn beide dochters. Mijn huidige partner, sinds 2007, is moeder van 3 zonen. De oudste is 32 en de tweeling zijn 29. Met deze mannen heb ik een open band en ben en blijf de lief van hun moeder.

Wat betekent het Vadercafé voor jou als vader?

Het Vadercafé betekent voor mij er volledig kunnen zijn als vader. Daar mijn ervaringen te kunnen delen en de ervaringen van andere vaders te horen. Door de verhalen te horen en ze binnen te laten komen in mijn hart voel ik een deel mee, en wordt soms ook mijn pijn getriggerd. Fijn om dit te kunnen ervaren en te verwerken. Het een plekje kunnen geven en soms ook situaties/ervaringen uit het verleden te vergeven.

Wat drijft jou om het Vadercafé te begeleiden?

Het Vadercafé organiseren is voor mij mijn bijdrage aan het vaderschap in een snel veranderende leefomgeving. Was het vaderschap 50 jaar geleden heel anders dan nu. Denk aan gezinssamenstelling vrouwen die meer geëmancipeerd zijn waardoor het opvoeden van kinderen meer met elkaar wordt gedaan in plaats van het oude rolpatroon. Belangrijk hierin is als vader ook je plek te pakken vanuit je hart.
Een andere drijfveer is er zijn voor vaders die door een scheiding heen gaan/zijn gegaan en zich afvragen hoe om te gaan met de kinderen. Het er ‘volledig kunnen zijn’ kan doordat ik het proces heb doorlopen. Mijn oprechte houding, zonder oordeel luisteren en mijn geloof in, de kracht van dingen vertellen geeft ruimte en veiligheid om er te kunnen zijn.

Wat doe je nog meer naast het Vadercafé?

Naast het Vadercafé ben ik de spil in het web bij Versa Welzijn voor 2 wijk-ontmoetingscentra.
Daarnaast heb ik Man Onder Dak waar ik mijn huis deel met mannen die in de problemen zitten. Naast vechtscheidingen ook andere problematiek als verslaving en laaggeletterde.

Website van Ronald Smout:
https://www.manonderdak.nl

Ronald Smout op social media:
Linkedin

Eerstvolgende vadercafé's die Ronald Smout begeleidt:

Op dit moment is er geen vadercafé gepland welke Ronald Smout begeleid.